10/09/2018

Blog thumbnail

Gebit en verzorging

Het gebit van uw huisdier, heeft, net als uw eigen gebit, regelmatige verzorging nodig. Zonder regelmatige gebitsverzorging zal tandplak en tandsteen ontstaan, en later ook ontstoken tandvlees (gingivitis) en parodontitis. Poetsen is de meest grondige manier van reinigen.

Poetsinstructies
Stap 1: Laat de hond aan het gevoel wennen door met de vingers aan de buitenkant van de wangen de huid te masseren. Hierdoor worden ook de speekselklieren geprikkeld waardoor het zelfreinigende vermogen van de mondholte wordt bevorderd.

Stap 2: Als uw hond dit toelaat doet u hetzelfde aan de binnenzijde van de mond, met de blote vingers of met een gaasje met evt. speciale hondentandpasta (deze bevat een lekker smaakje). Dit alles kan gedaan worden met een gesloten mond, en alleen aan de buitenzijde van het gebit. Niet forceren en regelmatig laten slikken.

Stap 3: Als dit goed gaat kan men de mond iets openen en met het echte poetsen beginnen. Ook weer alléén de buitenzijde van de kiezen en tanden poetsen. Gebruik een geschikte tandenborstel of een gaasje en tandpasta voor dieren.

Stap 4: Poetsen moet een dagelijkse routine worden, als er opnieuw tandsteen ontstaat is dat een teken dat er te weinig gepoetst wordt. Zonder poetsen ontstaat binnen 24 uur tot 48 uur opnieuw tandplaque en zal het verkalkingsproces tot tandsteen opnieuw plaatsvinden. Tevens kan men op deze manier regelmatig de mondholte, tong en gehemelte controleren op onregelmatigheden.

Stap 5: Na de poetsbeurt moet er iets leuks volgen voor uw huisdier. Een wandeling, neem de tijd om te spelen, een kauwstaaf of een ander tandvriendelijke versnapering voor de hond. Op deze manier zal uw huisdier de poetsbeurt associëren met een leuke gebeurtenis die hierop volgt.